کم کاری تیروئید نوزاد و ارتباط آن با زردی

تیروئید نوزاد يك غده كوچک است كه در نوزادان تازه متولد شده وجود دارد و کارش این است که هورمون توليد و به داخل خون نوزاد ترشح ‌میکند. این هورمون‌ها از طريق خون در تمام بدن حرک میکند و عملکرد بدن را تنظیم مینماید. یکی از مشکلات عمده نوزادان زردی ناشی از کم کاری تیروئید است.

گره یک نوع برجستگی است كه از خود تیرویید به وجود می آید و داخل يا روی آن رشد میکند و معمولاً ارتباطي با پركاری يا كم‌كاری آن ندارد.

همچنین در این مقاله میخوانید

تیروئید نوزاد

شایعترین نوع آن بوده و سيستم ايمنی فرد غده تيروئيد را به اشتباه به جای بيگانه مورد حمله قرار می‌دهد و به آن آسيب می‌رساند طوری كه ظرفيت توليد هورمون كاهش میابد.

مهمترین علائم آن کم شدن اشتها، عدم تحمل سرما، خشكی پوست، موهای شكننده، ضعف و خستگی، صدای خشن، یبوست، گرفتگی عضلات، كم شدن حافظه، احساس خواب آلودگی در روز، عدم تمركز، بی‌حس شدن دست‌ها و پاها، افزايش وزن، پف‌ کردن چشم‌ها، خونريزی ماهيانه شديد و نامنظم، ترشح شير از پستان‌ها، نازایی، گواتر و یرقان کودکان میباشد.

برای درمان کم کاری تیروئید از قرص‌ لووتيروكسين روزی یکبار و هر صبح استفاده میشود. این قرص روزانه يك بار مصرف مي‌شود كه ترجيحاً به هنگام صبح است. مصرف بیش از این مقدار توصیه نمیگردد زیرا در طولانی مدت باعث پوکی استخوان و بیماری قلبی میشود.

مصرف لووتيروكسين در دوران بارداری بی خطر است و خانم باردار مبتلا به این بیماری نبايد به هيچ وجه دارو را قطع كند. ضمنا ممكن است در دوران بارداری مقادير بيشتری از دارو مورد نياز باشد.

پرکاری غده نیز زمانی به وجود می آید که بیشتر از حد طبیعی خود هورمون ترشح ‌کند. بیماری گریوز، از شایع‌ترین علل آن است. این بیماری از جمله مواردی است که سابقه بیماری قبلی در آن مهم است. از علائم آن میتوان به حساسیت به گرما، بیش فعالی و پر خوری اشاره نمود.

کم کاری تیروئید

کم کاری تیروئید نوزاد و ارتباط آن با زردی

تیرویید نوزاد همانند آنچه که در بزرگسالان وجود دارد بروز می کند. هر چند درمان این بیماریها در اطفال اندکی متفاوت از بزرگسالان می باشد اما اصول درمانشان یکی است. از مهمترین بیماریهای تیروئید نوزاد میتوان به کم کاری مادرزادی غده، گواتر مادرزادی، تیروئیدیت هاشیموتو و بیماری گریوز اشاره کرد.

مهمترین علائم آن نیز تاخیر در تولد، اندام درشت، زردی و تاخیر در تکامل سیستم اسکلتی، اشکال در تغذیه، کاهش دمای بدن، یبوست، اتساع شکم، فتق نافی، پوست خشک، زبان بزرگ و گریه خشن می باشد.

تشخیص و درمان به موقع این بیماری از عقب ماندگی ذهنی کودک پیشگیری نموده و باعث رشد طبیعی می شود چون اکثر نوزادان مبتلا به کم کاری تیروئید هیچگونه علائم و نشانه ای کم هنگام تولد از خود نشان نمی دهند. برای تشخیص بیماری مذکور ازغربالگری استفاده میشود که با گرفتن یک نمونه خون از پاشنه پای بچه 2 تا 5 روز بعد از تولد انجام می شود. ضمنا علائم فاویسم نیز حتما باید بررسی گردد.

در صورت عدم‌ تشخیص بیماری کم کاری تیروئید در زمان تولد، فرد در آینده با اختلالات ذهنی در یادگیری و افت تحصیلی مواجه می‌شود. در موارد محدودی هم با انجام این غربالگری بیماری تشخیص داده نمی‌شود زیرا کودک تا زمانی که در رحم مادر است از هورمون مادر استفاده می‌کند و احتمال دارد بعد از تولد هم همچنان هورمون مادر در بدن نوزاد وجود باشد که چند ماه بعد و عدم ترشح هورمون تیرویید علائم کم‌ کاری نمایان میگردد.

مرکز فروش و اجاره دستگاه زردی نوزاد نی نی سالم

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Button