شیرخشت برای زردی نوزاد به عنوان یکی از روشهای قدیمی و سنتی درمان زردی نوزادان است که از سالیان دور توسط خانواده ها مورد استفاده قرار میگرفت. این ترکیبات گیاهی امروزه از این ماده غذایی به عنوان یک ملین و تب بر در طب سنتی استفاده میکنند. ضمنا امروزه در طب سنتی از شیر خشت و عرق کاسنی نیز استفاده میکنند البته به شرطی که میزان آن کم باشد.
حکیم ابوعلی سینا در کتاب قانون خود در مورد شیرخشت میگوید شبنمی است که در هرات بر درخت بید و کتیرا می نشیند، دارای مزاجی معتدل است، اسهال آور مشابه ترنجبین ولی از آن قوی تر است و خاصیت زداینده دارد.
از مهمترین خواص این ماده شیرخشت برای زردی نوزاد است. با توجه به اینکه تعداد بسیار زیادی از کودکان در بدو تولد زردی دارند میتوان از شیر خشت برای درمان آنها استفاده کرد مشروط بر اینکه شدت بیماری خیلی بالا نباشد چرا که در صورت شدت زیاد بیماری، این ماده خوراکی به تنهایی نمیتواند یرقان را درمان نماید و باید از سایر روشها از جمله استفاده از دستگاه فتوتراپی اقدام به درمان نمود.
روش مصرف شیرخشت برای زردی نوزاد
به طور کلی دادن هر نوع ماده غذایی به نوزاد تا قبل از شش ماهگی ممنوع است و کودک به جز شیر مادر یا شیر خشک نباید چیز دیگری مصرف کند. بهتر است خود مادری که به فرزندش شیر میدهد از شیر خشت استفاده کند تا خواص آن پس از ظاهر شدن در شیر مادر به نوزاد منتقل گردد. اما بسیاری از خانواده های سنتی از شیرخشت برای نوزاد به طور مستقیم به کودکشان داده اند و اثرات سویی نیز ایجاد نگردید.
روش مصرف نیز به این صورت است که یک چهارم قاشق چایخوری شیرخشت را در آب ولرم مخلوط کرده و پس از صاف کردن روزی 2 الی 3 بار به کودک بخورانید. مصرف شربت شیر خشت و ترنجبین به عنوان یک ماده غذایی جهت کاهش زمان این بیماری بسیار توصیه میشود.
خلط آور، مسهل کننده و رفع یبوست، از بین برنده تب، کاهش دهنده سرفه، بسیار مفید برای رشد کودک، تقویت کننده کبد و معده. توصیه میگردد که از مصرف بیش از اندازه این ماده خوراکی خودداری نموده و تحت نظر متخصص طب سنتی از آن استفاده کنید. از دیگر گیاهان سنتی استفاده از ترنجبین است که اثرات بسیار قابل قبولی در درمان نوزادان دارد. ضمنا مصرف آب انار برای زردی نوزاد نیز بسیار مفید است.