نوزاد نارس و مراقبت از نوزادان زودرس و ترم

نوزاد ترم به نوزادانی میگویند که دوره کامل جنینی را در رحم مادر میگذرانند که مدت زمان بارداری در این دوره حداقل 40 تا 42 هفته میباشد درمقابل به نوزادانی که قبل از 37 هفتگی به دنیا بیایند نوزاد نارس یا زودرس گفته میشود. نوزادان نارس خود نیز به دسته های مختلف طبقه بندی میشوند که لازم است مادران عزیز با این دسته بندیها آشنایی کامل داشته باشند تا بتوانند بهترین شیوه های مراقبتی را در پیش بگیرند.

انواع نوزاد نارس

به طور کلی نوزادان نارس یا زودرس به 4 دسته تقسیم میشوند که عبارتند از:

1- نوزادانی که زودتر از هفته 37 بارداری به دنیا می آیند و همچنین قد و وزن کمتر از حد معمول (کمتر از 2700 گرم) میباشد که به اصطلاح به این نوزادان نارس approprate for gestsional age یا AGA میگویند.

2- نوزادانی که بعد از هفته 37 ام به دنیا می آیند اما وزن آنها از حد معمول و نرمال پایینتر است که به این نوزادان نارس small for gestsional age یا SGA میگویند.

3- نوزادانی که با وزن بسیار پایین (کمتر از 1500 گرم و یا حتی پایینتر از این وزن) به دنیا می آیند که به این گروه از نوزاد نارس extremely low birth weight یا ELBW میگویند.

4- نوزادانی که زودتر از موقع به دنیا می آیند اما وزنشان مطابق با نوزادان ترم است.

چرا کودکان زودرس متولد میشوند؟

به طور کلی عواملی که در ذیل بیان خواهد شد میتواند دلایل تولد نوزاد نارس باشد:

  • شکل و ظاهر غیر متعارف و غیر معمول رحم
  • بیشتر از یک قلو بودن جنین
  • وجود بیماری تیروئید، فشار خون، دیابت و بیماریهای کلیوی در مادر که میبایست قبل بارداری درمان گردد
  • استفاده از سیگار و دخانیات توسط مادر
  • ضعیف بودن جسم مادر که توانایی بارداری را نداشته باشد
  • جدا شدن غیر منتظره جفت از رحم
تعریف نوزاد نارس و مراقبت از نوزادان زودرس و ترم

چه علائمی در مادر میتواند منجر به زایمان زودرس شود؟

  • احساس فشار و درد در ناحیه لگن
  • خونریزی به دفعات زیاد در واژن در سه ماهه سوم بارداری
  • خارج شدن ترشحات رقیق از واژن که معمولا دمای آن با دمای بدن برابر است

در صورت بروز علائم فوق باید به پزشک مراجعه کرده و نسبت به درمان این واقعه اقدام نماید. امروزه داروهای زیر پوستی و قرص های متنوعی وجود دارند که میتواند از تولد نوزاد نارس جلوگیری نماید.

مراقبت از نوزاد نارس و ترم

با توجه به اینکه نوزادان زودرس عمدتا به لحاظ جسمانی ضعیفتر از نوزاد ترم هستند و حتی ممکن است بخشی از اجزا داخلی بدن تکامل نیافته باشد لذا مراقبت از آنها از اهمیت خاصی دارد. یکی از مهمترین بیماریهایی که گریبان یک نوزاد زودرس را میگیرد زردیست چرا که چون کبدش تکامل نیافته لذا امکان دفع بیلی روبین که عامل اصلی بیماری مدکور می باشد وجود ندارد. بنابراین به والدین عزیز توصیه میگردد فرزند ترم خود را از لحاظ بیماری مذکور تحت کنترل پزشک قرار داده و در صورت بروز علائم و ایجاد زردی، بی درنگ نسبت به درمان آن اقدام نمایند چرا که عدم رفع بیماری فوق الذکر عوارض بسیار خطرناکی در پی خواهد داشت.

از دیگر مشکلاتی که یک نوزاد زودرس با آن درگیر خواهد بود عبارتند از: پایین بودن قند خون، تنفس سخت، کم خونی و حتی اختلال در بینایی و شنوایی و کم کاری تیروئید که لازمست والدین به این مهم نیز توجه ویژه ای داشته باشند.

مراقبت از زردی نوزاد در منزل

مراقبت از نوزاد نارس که با زردی متولد شده و جسم نحیفی دارد بسیار مهم بوده و هر گونه سهل انگاری در نگهداری از وی می تواند باعث به خطر افتادن جانش شود. پس از زایمان، بررسی داشتن یرقان توسط پزشک مهمترین کار است. در صورت عدم بیماری و مرخص شدن مادر و فرزندش به منظور مراقبت هر چه بهتر از زردی ضرورت دارد مراتب زیر توسط والدین رعایت گردد:

  • دمای اتاق بچه که باید در آن قرار بگیرد حدود ۲۸ درجه باشد.
  • هر روز بچه را حمام کنید. نگران بند ناف نیز نباشید.
  • جهت جلوگیری از ایجاد عفونت در نوزادان به خصوص ترم ، نارس و زودرس ، نافش را با الکل ضد عفونی و با گاز استریل پانسمان کنید.
  • جهت جلوگیری از سوختگی لای پای بچه پوشکش را به موقع عوض نمایید و چنانچه سوختگی ایجاد گردید از پودر استفاده نکنید. میتوانید محل سوختگی را با آب و صابون بشوئید و خشک کنید سپس با پماد AD چرب نمائید.
  • وجود ترشحات بیرنگ یا خون آلوده در قسمت تناسلی دختر بچه ایرادی ندارد و طبیعیست.

بهترین راه درمان یرقان نوزادان اجاره دستگاه زردی نوزاد خانگی است. لطفا جهت مشاوره با کارشناسان ما تماس بگیرید

09125181527


در صورت مشاهده هر گونه علائم زردی در بچه، اسهال، بیحالی، بد نفس کشیدن، استفارغ، خوب شیر نخوردن، تب، سرفه، جوشهای چرکی، ترشح از ناف، تشنج و حرکات غیرطبیعی در کودک به پزشک مراجعه کنید. موکدا توصیه میگردد به لحاظ مراقبت صحیح از زردی نوزاد ترم و زودرس ،درمانش را به تاخیر نیندازید چرا که تاخیر در درمان این بیماری خطرات جبران ناپذیری دارد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Button