بیلی روبین ماده ایست که وجود بیش از آن در خون نوزاد عامل بیماری زردی است لذا شناخت دقیق مکانیسم آن و همچنین باعث می شود تا روش های بهتری برای درمان نوزادانی که سطح آن بالاست اتخاذ گردد ضمنا آگاهی از میزان بیلی روبین بالا و توتال و دایرکت در نوزادان نیز میتواند راهکار بسیار موثری در درمان ایجاد نماید.
همچنین در این مقاله میخوانید
بیلیروبین چیست
به طور کلی دو نوع بیلی روبین وجود دارد که عبارتند از مستقیم و غیرمستقیم که میزان زیاد بیلی روبین غیر مستقیم خون میتواند باعث ورود آن به مغز و ایجاد آسیب های مغزی شود.
بیش از 70 درصد نوزادان تازه متولد شده که رسیده و سالم باشند به زردی مبتلا می شوند. این مقدار در نوزادان نارس به بیش از 80 درصد می رسد. بنابراین بسیار مهم است که عامل یا عوامل ایجاد کننده این بیماری شناخته شود و روشهای پیشگیرانه و درمان زردی نوزاد با توجه به شرایط و موقعیت مورد استفاده قرار گیرد.
مهمترین علت زردی در نوزادان بیلی روبین بالا در خون نوزاد است که دلیل آن نیز افزایش تخریب گلوبولهای قرمز خون می باشد. هنگامی که کارکرد کبد طبیعی باشد افزایش سطح بیلیروبین ایجاد نشده و یا در حد خفیف روی می دهد.
چنانچه به هر دلیلی اختلال در کارکرد کبد وجود داشته باشد سطح بیلیروبین افزایش میابد چرا که وظیفه کبد شکستن و خرد کردن مولکولهای بیلیروبین و نهایتا دفع آن توسط ادرار است.
در دوران بارداری و پیش از تولد بچه، بیلی روبین تولید شده توسط کبد مادر تصفیه شده و دفع می گردد در نتیجه میزان آن در نوزاد طبیعی در هنگام تولد پایین است. بلافاصله پس از تولد، این کبد نوزاد میباشد که باید مسئولیت جذب و دفع آن را به عهده بگیرد.
اما با توجه به اینکه بسیاری از جنبه های فیزیولوژیک کبدی در زمان تولد بچه کاملا تکامل نیافته در نتیجه بیلیروبین خون تصفیه نشده و در نهایت از طریق مسیر فرعی به روده وارد می شود در نتیجه بیشتر نوزادان بین روزهای دوم تا پنجم پس از تولد ممکن است دچار افزایش میزان بیلیروبین شوند.
میزان نرمال بیلی روبین توتال و دایرکت در نوزادان و رابطه آن با زردی

برای اندازه گیری زردی آزمایش خون گرفته میشود. نتیجه آزمایش به صورت میزان نرمال بیلی روبین دایرکت (Direct)، این دایرکت (In direct) و توتال در نوزادان گزارش میشود. بیلیروبین توتال ترکیبی از دایرکت و این دایرکت میباشد.
در برگه جواب آزمایش معمولا نتیجه به صورت توتال و دایرکت درج میگردد. برای بزرگسالان اندازه نرمال بیلیروبین توتال 1.2 و برای کودکان 1 میلی گرم بر دسی لیتر میباشد. این میزان بیلی روبین نوزاد برای دایرکت حدود 0.1 تا 0.3 میلی گرم بر دسی لیتر است.
درمان بیماری زردی در نوزادان معمولا به وسیله دستگاه فتوتراپی انجام می شود چرا که هم درمان در این روش قطعی بوده و هم هزینه آن مناسب است و همچنین خطری برای نوزاد ایجاد نمیکند مگر در مورادی که شدت بیماری خیلی زیاد بوده و دستگاه نتواند آن را کاهش دهد که الزاما باید خون بچه تحت نظر پزشک متخصص تعویض گردد.
هنگامی که بچه زیر دستگاه زردی نور درمانی قرار گرفت و نور منبع تابش دستگاه با طول موج مخصوص ( 420 الی 480 نانومتر ) به پوستش برخورد کرد در نتیجه آن مولکولهای بیلی روبین موجود در خون نوزاد شکسته شده و از طریق ادرار و مدفوع از بدن نوزاد خارج گشته و باعث کاهش درجه زردی و یرقان در کودکان میشود.
مرکز فروش و اجاره دستگاه زردی نوزاد نی نی سالم